De piano missen op vakantie

Dat een meisje op vakantie is en daar op locatie een muziekwinkel bezoekt en in de winkel piano gaat spelen, omdat ze de piano mist, dan is dat pure winst.

Merel is een meisje van rond de 14 jaar en ik geef haar nu ongeveer 1,5 jaar pianoles aan huis. Merel is het bewijs dat je heel goed en mooi piano kan spelen, zonder een noot te kunnen lezen. Ze heeft uiteraard wel (als compensatie) een heel goed ontwikkeld muzikaal gehoor. Een muzikaal gehoor kan je naar mijn idee zeker trainen. Als je niet de interesse in noten lezen hebt, maar je wilt je wel uiten via muziek, dan moet je het wel via je gehoor doen…

Een melodie blijft hangen op dezelfde noot, gaat omhoog of omlaag. Hoeveel een noot omhoog of omlaag gaat, kun je trainen door liedjes na te (willen) spelen op gehoor, zonder noten. Dit geldt ook voor harmonieën die je steeds beter gaat herkennen. Welke noten geven een mooie dynamiek met de linkerhand en de rechterhand? Dit kun je ook heel goed oefenen met kinderliedjes. Oefening baart kunst. Het mooie is dat het dan van binnenuit komt; “van binnen naar buiten” in plaats van buiten (noten) naar binnen. En dan krijg je dus het effect dat je op vakantie bent en ook al heb je geen muziekpapier bij je, dat je dan toch piano kan en wilt spelen. Je bent immers niet afhankelijk van noten op papier. Je hebt ze in je hoofd! En zo kun je ook gaan improviseren. Je weet welke klanken of melodie je wilt horen of je golft mee op de klanken die ontstaan. Het is bekend dat de grote, succesvolle artiesten ook vaak geen noot kunnen lezen…

Terug naar Merel, een muzikaal meisje dus. Zij heeft ook een heel duidelijke smaak. Als ik iets voorspeel, geeft ze zelf vaak ook suggesties wat zij zou doen. Dat kan zijn t.a.v. de opbouw van een liedje of welke volume ze bij een liedje vindt passen. Ze houdt meer van de harmonieuze klassieke liedjes van Einaudi of Yann Tierssen dan van popliedjes. Hoewel ze ook veel popliedjes in de vingers heeft.
Laatst was zij op vakantie en ze merkte dat ze de piano miste. Dat ze vervolgens een muziekwinkel was binnen gegaan en voor het winkelende publiek piano was gaan spelen, is pure winst.